• Română
  • English

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, Cluj Napoca este reprezentată de prof. dr. Alexandru Irimie, rector al instituţiei de învăţământ superior.

UMF Cluj Napoca este cea mai veche instituţie de învăţământ medical din Transilvania și prin calitatea programelor educaționale și de cercetare se află în clasamentul primelor 12 şcoli de învăţământ superior româneşti. Aici învaţă peste 5.700 studenţi din România şi din alte 50 de ţări din întreaga lume, în trei mari facultăţi: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie. Calitatea învăţământului din UMF Cluj, condiţiile deosebite de practică şi deschiderea comunităţii au făcut ca liniile de predare franceză şi engleză să atragă mai mult de 2.000 de studenţi din Uniunea Europeană şi din alte ţări de pe toate continentele.

 

Experiență relevantă în domeniul proiectului

Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Decan al Facultăţii de Medicină Dentară – UMF „Grigore T. Popa” Iași, în calitatea sa de Preşedinte al Consorţiului Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară din România şi prin prezenţa în Board-urile unor asociaţii profesionale europene de specialitate, respectiv în staff-ul academic al unor Universităţi europene în calitate de profesor asociat, a creat şi întreţinut parteneriate cu majoritatea Facultăţilor de Medicină Dentară tradiţionale din ţară, respectiv cu Facultăţi renumite din Europa (Frankfurt – Universitatea J.W. Goethe, Universitatea din Szeged), furnizând cadrul adecvat pentru desfăşurarea de reale schimburi de experienţă, atât teoretice cât şi practice, condiţie sine qua non pentru activităţi didactice şi de cercetare de calitate în epoca actuală şi în spaţiul academic internaţional.

Acestea s-au concretizat cel mai recent prin cooptarea Facultăţii de Medicină Dentară UMF Cluj, în calitate de partener, la implementarea a două proiecte europene iniţiate la Iaşi de către Doamna Decan a Facultăţii de Medicină Dentară, Prof. Univ. Dr. Norina Forna în calitate de Manager Proiect:

 

  1.       CENTRU DE FORMARE SPECIALIŞTI ŞI RESURSE ÎN REABILITARE ORALĂ”, număr de identificare contract: POSDRU/87/1.3/S/62208.

Obiectiv general: Crearea unui sistem de formare pentru dezvoltarea competenţelor personalului din învăţământul superior din domeniul medicinei dentare, prin participarea la programe de formare şi perfecţionare şi acces la cele mai noi tehnologii inovative şi informaţii în domenii specifice.

Valoare proiect: 8.503.755 RON

 

  1.      STAGII DE PREGĂTIRE PRACTICĂ PENTRU INTEGRAREA RAPIDĂ PE PIAŢA MUNCII A STUDENŢILOR SPECIALIZAŢI ÎN MEDICINA DENTARĂ”, număr de identificare contract: POSDRU/90/2.1/S/63942.

Obiectiv general: Facilitarea procesului de inserţie pe piaţa muncii a studenţilor înscrişi în învăţământul superior de medicină dentară prin organizarea de programe de stagii inovatoare de pregătire practică cu materiale suport TIC, în cadrul iniţiativelor de diversificare a parteneriatelor interinstituţionale.

Valoare proiect: 13.739.049,05 lei

 

În calitatea sa de partener, Facultatea de Medicină Dentară – UMF Cluj şi-a adus un aport semnificativ la crearea curriculei de reabilitare orală (proiect POSDRU/87/1.3/S/62208) şi la dezvoltarea materialelor didactice care au fost ulterior implementate pe platforma de stagii practice DENT_STAGII (proiect POSDRU/90/2.1/S/63942). De asemenea, cadrele sale didactice şi studenţii au beneficiat de rezultatele acestor două proiecte pe următoarele coordonate:

-       Alături de UMF Iaşi, din UMF Cluj au fost selectaţi şi formaţi primii formatori din ţară în domeniul reabilitării orale, care la rândul lor au contribuit la pregătirea primilor specialişti, în cadrul Centrului de Formare Specialişti şi Resurse în Reabilitare Orală, înfiinţat la Iaşi;

-      Studenţii Facultăţii de Medicină Dentară UMF Cluj au beneficiat şi beneficiază cu drepturi depline de facilităţile platformei de stagii practice DENT_STAGII (http://stagii.denta.umfiasi.ro/fmd/) implementată de asemenea la Iaşi;

-    Studenţii Facultăţii de Medicină Dentară UMF Cluj au avut privilegiul de a lua contact şi de a utiliza cele mai noi echipamente de simulare computerizată în medicina dentară DENTSIM, unice în România şi Europa, şi achiziţionate de către Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi în cadrul proiectului POSDRU/90/2.1/S/63942 (unul dintre cele 5 simulatoare achiziţionate fiind instalat la Cluj pe durata derulării şi a monitorizării proiectului).    

 

Educație și cercetare

UMF Cluj Napoca şi-a asumat misiunea de a asigura formarea de bază universitară în domeniile Medicină, Medicină Dentară, Tehnică Dentară şi Farmacie, la nivelul actual al cunoaşterii, prin cursurile de zi ale facultăţilor; formarea continuă prin perfecţionare, cursuri postuniversitare, de specializare, acordarea de competenţe, organizarea de conferinţe şi simpozioane.

UMF Cluj Napoca pune de asemenea un accent deosebit pe cercetarea ştiinţifică, care reprezentând una dintre misiunile asumate prin Carta Universităţii. Promovarea cercetării ştiinţifice ca activitate de bază a tuturor cadrelor didactice este susţinută şi stimulată printr-un program instituţional de finanţare internă a proiectelor de cercetare ştiinţifică performante, selectate prin concurs.

Activităţile de cercetare se desfăşoară în toate catedrele şi departamentele universităţii, susţinerea financiară fiind asigurată, în cea mai mare măsură, prin granturi sau contracte de cercetare. Strategia naţională privind cercetarea a permis structurarea centrelor de excelenţă şi a celor de cercetare, acreditate de către CNCSIS. În UMF Cluj Napoca funcţionează un centru de excelenţă şi 10 centre de cercetare.

 

Consiliere și formare profesională

UMF Cluj Napoca are experienţă în organizarea cursurilor de formare profesională continuă (FPC), personalul său didactic fiind aproape exclusiv responsabil de organizarea cursurilor pentru medicii dentişti, tehnicienii dentari şi asistentele de medicină dentară din regiune. Partenerul are deja un centru de formare care gestionează cursuri de FPC disponibile online. În plus, desfăşoară activităţi de teleasistenţă şi e-learning pe alte specialităţi medicale dezvoltate prin numeroase programe anterioare de tip CEEX sau prin participarea ca partener, alături de CPSS, MSF, Agenţia Elveţiană de Dezvoltare şi Cooperare, la programe naţionale de formare postuniversitară a medicilor de urgenţă desfăşurate după metode didactice clasice şi tip combinat cu e-learning.

În anul 1996, UMF Cluj Napoca a participat la un concurs PHARE de selecţie a instituţiilor de învăţământ superior de Primul Nivel (UPN), devenind prima instituţie de învăţământ superior medical din România care a primit acest titlu. În 1997, a fost înfiinţată filiera de studiu în limba engleză, iar în anul 2000 cea în limba franceză.

 
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook
Web development by MBM Software