• Română
  • English

Universitatea „Ovidius” din Constanța

Universitatea „Ovidius” din Constanța, partenerul 2 din cadrul proiectului „Consiliere profesională pentru studenții în medicină și program integrat de practică în domeniul medicinei generale și dentare“ este reprezentată de prof. univ. dr. Sorin Rugină iar în cadrul acestui proiect este reprezentată de decanul Facultăţii de Medicină Dentară, Conf. Univ. Dr. Aureliana Caraiane. Cu o paletă largă de specializări, Partenerul 2 deţine una din cele mai extinse oferte de studii la nivel regional, dar şi naţional, fiind abilitată să emită diplome de studii pentru toate programele şi formele de învăţământ organizate în concordanţă cu prevederile legale.

 

Experiența relevantă în domeniul proiectului:

Prof. Univ. Dr. Norina Forna, Decan al Facultăţii de Medicină Dentară – UMF „Grigore T. Popa” Iași, în calitatea sa de Preşedinte al Consorţiului Decanilor Facultăţilor de Medicină Dentară din România şi prin prezenţa în Board-urile unor asociaţii profesionale europene de specialitate, respectiv în staff-ul academic al unor Universităţi europene în calitate de profesor asociat, a creat şi întreţinut parteneriate cu majoritatea Facultăţilor de Medicină Dentară tradiţionale din ţară, respectiv cu Facultăţi renumite din Europa (Frankfurt – Universitatea J.W. Goethe, Universitatea din Szeged), furnizând cadrul adecvat pentru desfăşurarea de reale schimburi de experienţă, atât teoretice cât şi practice, condiţie sine qua non pentru activităţi didactice şi de cercetare de calitate în epoca actuală şi în spaţiul academic internaţional.

            Acestea s-au concretizat cel mai recent prin cooptarea Facultăţii de Medicină Dentară Universitatea „Ovidius” Constanţa, în calitate de partener, la implementarea unui proiect europene iniţiat la Iaşi de către Doamna Decan a Facultăţii de Medicină Dentară, Prof. Univ. Dr. Norina Forna în calitate de Manager Proiect, respectiv:

 

Adaptarea ofertei învăţământului medical dentar superior la nevoile pietei muncii si ale societatii bazate pe cunoaștere, număr de identificare contract: POSDRU/86/1.2/S/63699

Obiectiv general:Creşterea relevanţei şi compatibilităţii programelor de studii universitare de licenţă în raport cu cerinţele pieţei muncii şi cu schimbările induse de societatea cunoaşterii prin dezvoltarea de noi curricule şi ameliorarea cadrului intern de asigurare a calităţii în instituţii de învăţământ superior de medicină dentară la nivel multiregional.

Valoare proiect: 15.042.145,88 RON

 

În calitate de partener la acest proiect, Facultatea de Medicină Dentară – Universitatea „Ovidius” Constanţa a avut un rol activ în realizarea curriculelor de profil moderne şi în dezvoltarea materialului didactic integrat în biblioteca de cursuri virtuale, studenţii săi fiind beneficiari deplini ai platformei de învăţare DENT_CURSURI (http://curricula.denta.umfiasi.ro/fmd_curricula/) creată şi implementată în cadrul acestui proiect.  

 

Educație și formare profesională

Partenerul 2 dispune de un corp profesoral valoros, cu o pregătire solidă, recunoscut prin performanţele din domeniul educativ, respectiv prin activitatea profesională desfăşurată în cadrul cursurilor, seminariilor şi al lucrărilor practice. Principala responsabilitate a cadrelor didactice este proiectarea strategiilor didactice centrate pe student. Partenerul 2 este angajat puternic în implementarea şi aplicarea procesului Bologna şi în integrarea în spaţiul european al învăţământului superior.

Structurat pe cicluri de licenţă, masterat şi doctorat, folosind eficient posibilităţile de cercetare oferite de numeroasele Centre de cercetare ştiinţifică existente în instituţie şi beneficiind de largi schimburi pe linia educaţiei şi cercetării cu numeroase centre universitare din ţară şi din străinătate, învăţământul la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa formează astăzi specialişti competitivi pe piaţa muncii.

În acest sens trebuie menţionată activitatea Centrului de Consiliere Educaţională şi Profesională al Universităţii „Ovidius“ din Constanţa, care a fost înfiinţat în noiembrie 2003 cu intenţia de a sprijini proprii absolvenţi fie în efortul lor de a găsi un loc de muncă adecvat pregătirii, aptitudinilor şi aspiraţiilor lor, fie în demersurile de a continua studiile, în ţară sau în străinătate, în vederea unei cariere de succes. Centrul este fondat pe bazele Centrului de Consiliere Educaţională şi Profesională, înfiinţat încă din 1993 în colaborare cu Comisia Fullbright de la Bucureşti, având ca obiectiv permanent promovarea de servicii noi în domeniul consilierii profesionale.

 

În domeniul asigurării calităţii, Universitatea Ovidius are ca obiective strategice:

-          promovarea unor sisteme şi mecanisme complexe de asigurare a calităţii educaţiei;

-          îmbunătăţirea continuă a calităţii şi managementului instituţional;

-          asigurarea unui nivel de calitate conform cerinţelor spaţiului european;

-          îmbunătăţirea continuă a calităţii prin elaborarea, evaluarea, revizuirea şi perfecţionarea standardelor şi indicatorilor de performanţă ai calităţii, concomitent cu corelarea acestora cu cerinţele impuse calificărilor;

-          ridicarea nivelului standardelor de referinţă şi al indicatorilor de performanţă, conform misiunii asumate;

-          racordarea planurilor de învăţământ şi a programelor de studii la cele de pe plan european, în vederea asigurării comparabilităţii şi compatibilităţii cu diplomele europene;

-          întărirea cooperării internaţionale şi în primul rând europene, pentru realizarea unor programe comune de învăţământ şi cercetare.

 

Universitatea „Ovidius” din Constanţa promovează extinderea relaţiilor interuniversitare la nivel european şi mondial, încheind protocoale în care sunt implicate toate facultăţile instituţiei, pe domenii educaţionale, de cercetare ştiinţifică şi mobilităţi pentru profesori invitaţi pe domenii specifice fiecărei facultăţi.

 
Visit Us On TwitterVisit Us On Facebook
Web development by MBM Software